سلامت دهان و سلامت کلی بدن ارتباط مستقیمی با هم دارند و بررسی های اخیر بر روی فاکتور های مختلف خونی نشان می دهد حتی بازگشت فانکشن جویدن بوسیله ایمپلنت ها تغییرات مثبتی را نمایان خواهد کرد .
تأثیر متقابل سلامت دهان و بیماریهای سیستمیک:
طبق مدارک بدست آمده و مطالعات انجام شده در دهه اخیر، مسائل مهمی در مورد رابطه میان سلامت عمومی افراد و سلامت دهان آشکار شده است و این مطلب نشاندهنده تأثیر بیماریهای دهانی بر روی محدوده گستردهای از دستگاههای مختلف بدن میباشد.
بنابراین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان نه تنها سبب بروز بیماریهای مربوط به حفره دهان می شود، بلکه میتواند دستگاههای حیاتی بدن را تهدید نماید و حتی سبب مرگ بیمار شود. دستگاههای مختلف بدن که ممکن است تحت تأثیر عفونت دهانی قرار گیرند به شرح زیر میباشد:
- بیماریهای قلبی- عروقی:
در مطالعه ای با پیگیری ۷ ساله، نشان داده شده است که مشکلات دندانی، بطور قابل ملاحظهای با شیوع بیماریهای قلبی- عروقی غیر کشنده در ارتباط بوده است. همچنین در مطالعه دیگری مشخص گردید که احتمال ابتلاء افراد به بیماریهای قلبی- عروقی در افراد با بهداشت دهانی ضعیف و جرم دندانی زیاد، ۲ برابر بیش از دیگران میباشد. - سکته مغزی و قلبی:
بیماریهای دهان و دندان یک عامل خطر ساز مستقل برای سکته محسوب میگردد. بنا بر یک تحقیق صورت گرفته، ۲۵% بیماران سکته کرده، عفونت دندانی قابل ملاحظهای داشتهاند. - دیابت:
ارتباط میان دیابت و بیماریهای لثهای بخوبی اثبات شده است. افزایش شیوع و شدت بیماریهای لثهای در بیماران دیابتی منجر به آن شده است که بیماریهای دهانی بعنوان ششمین عارضه دیابت عنوان شوند. در مطالعهای مشخص شد بیماریهای لثهای اختلال در تنظیم قند خون افراد دیابتی را تسریع میکنند و نیز درمان بیماریهای لثهای سبب کنترل بهتر قند خون در بیماران میگردد. - ارتباط بیماریهای لثه و تولد نوزادان نارس:
طی تحقیقات صورت گرفته، شواهدی مبنی بر اینکه بیماریهای لثه شدید در زنان باردار ممکن است یک عامل خطرزای مهم برای تولد نوزاد نارس باشند، گزارش شده است. - عوارض پوستی (کهیر، ریزش موی کانونی و…):
در مطالعات صورت گرفته، نمونه هایی از کهیر و ریزش موی کانونی با علت عفونت دندانی گزارش شده است. - عوارض تنفسی
تظاهرات دهانی بیماریهای سیستمیک:
- دیابت کنترل نشده تظاهرات دهانی متعددی دارد که شامل سوزش دهان، عفونتهای قارچی، بیماریهای لثهای، پوسیدگی دندانی و خشکی دهان میباشد.
- ایدز نیز از جمله بیماریهایی است که تظاهرات دهانی مخصوص به خود دارد. این تظاهرات عبارتند از بیماریهای ویروسی و قارچی، التهاب مخاط دهان، خشکی دهان و بیماریهای لثهای که بدون وجود دلیل مشخصی، در دهان وجود دارند.
- در برخی بیماریهای ویروسی مانند تبخال زخمهای دردناک دهانی دیده میشود.
- سرطان و روشهای درمانی آن مثل اشعه درمانی سر و گردن و شیمی درمانی نیز عنوان گردیده است که بعلت بیماریهای لثهای و خشکی دهان حاصل از مراحل درمان، سبب عود پوسیدگی خواهد شد.
- در بیماران صرعی، بیماریهای لثهای همراه با افزایش حجم، تورم و التهاب لثه گزارش شده است.
جهت بهبود اکثر ضایعات عنوان شده، رعایت بهداشت دهان و دندان ، مصرف مایعات و مواد غذایی پرکالری ضروری می باشد.